Uw collectie snel en vakkundig in veiligheid!

Wie zorgt er bij brand of een andere calamiteit voor uw kunst, collectie of archief? De brandweer, schoonmakers en verhuizers doen allemaal hun werk, maar letten vaak niet op het beperken van de schade.

Daarom hebben wij het calamiteitenservice-jaarabonnement. VANWAARDE zorgt voor het totale logistieke proces; verpakking, vervoer, registratie, vakkundige verzorging en opslag. Dan kunt u zich concentreren op de schade en het herstel daarvan.

Goed verhaal? Dan wilt u ook weten wat die service kost.

Voor € 28,75 (ex. btw) per gebouw per jaar heeft u:

 • 16 uren ondersteuning van vakmensen
 • 1 transport met hoogwaardig vervoermiddel
 • maximaal 250 stuks verpakkingsmateriaal
 • 1 maand opslag en/of invriezen van uw objecten
 • schaderapport voor de verzekering
 • dag en nacht bereikbaarheid

Een slim abonnement dat zich al vele malen heeft bewezen bij de vele gerenommeerde bedrijven, instellingen en gemeentes die aangesloten zijn. Want snelle actie beperkt de schade en vergemakkelijkt de restauratie.
Vraag hier uw abonnement aan!

Verzorgd transport en veilige opslag

Vervoer van objecten en archieven is een vak. Daarom werken wij alleen met gediplomeerde art handlers en vakmensen. Hoe groot of hoe klein uw waardevolle collectie ook is.

Is uw depot niet meer bruikbaar? Of is er niet genoeg ruimte? Dan slaan wij uw archief of collectie voor u op, zo lang als u wilt. Flexibiliteit is daarbij het toverwoord. U kiest op welke manier, bijvoorbeeld geklimatiseerd of niet. Daarnaast kiest u de plek, bijvoorbeeld in onze geconditioneerde en zwaar beveiligde opslagbunker. En u bepaalt wanneer u weer opzegt. Zo zit u nergens aan vast!

Specificaties van onze bunker:

 • betonnen wanden en vloer van 4 meter dik
 • 250 afsluitbare ruimtes
 • continue monitoring van ongedierte en kiemgetallen
 • toegang intern extra beveiligd
 • stil alarm voor brand, water, inbraak en overval
 • 24-uurs calamiteitenservice
 • constante temperatuur en vochtigheid (Temperatuur < 18 Cº,  Relatieve Luchtvochtigheid 48 - 55 %)

 

VANWAARDE houdt het in de gaten

Bij goed depotbeheer hoort ook goede monitoring van temperatuur en vochtigheid. En met jaarlijkse kiemgetalmetingen weten we hoeveel schimmelsporen er in de lucht zitten. Zo sturen we de schoonmaak scherp aan om schimmelproblemen te voorkomen. Ook bestrijden we eventueel ongedierte ruim op tijd. We richten ons op de volgende zaken:

 1. Collectie of archief : visueel beoordelen en testen op schimmels.
 2. Luchtkwaliteit : monitoren op temperatuur, vochtigheid en kiemgetallen.
 3. Muren, vloer en plafond : onderzoek op vochtplekken, eventueel met bouwkundig onderzoek.

Samen kijken we naar de aard van de problemen en bepalen aan de hand daarvan een Plan van Aanpak.

Trainingen Collectiehulpverlening

De Collectiehulpverlening (CHV) is een bewezen methodiek die bij veel bedrijven, instellingen en erfgoedbeheerders een vast onderdeel van het calamiteitenplan uitmaakt.

Vakkundige coaches
De CHV moet, net als de bedrijfshulpverlening, regelmatig geoefend worden. Zo kunnen ook niet-deskundigen optreden bij calamiteiten en schade voorkomen of beperken. Net zoals een EHBO-er eerste hulp verleent voordat de arts er is. Daarom verzorgen wij regelmatig trainingen, gegeven door twee vakmensen die hun sporen dik hebben verdiend.

Franjola van Hellemond werkte na afronding van de Reinwardt Academie in Amsterdam jarenlang voor culturele erfgoedinstellingen, zoals musea, archieven en overheden. Daarbij richtte ze zich vooral op kwaliteitszorg, behoud en beheer, publiek en presentatie, en bedrijfsvoering. En misschien kent u haar wel als museumconsulent.

Jeroen Jochems van VANWAARDE gaf al vele CHV-trainingen en lezingen. Hij was actief bij bijna alle grote calamiteiten in de culturele sector in Nederland, zoals de branden bij de TU Delft en de Koninklijke Bibliotheek. Na de HTS Civiele Techniek werkte Jeroen bij ingenieursbureau Witteveen en Bos. In 2000 begon hij bij Restauratieatelier Sterken en de DocumentenWacht. In 2004 werd hij zelf eigenaar en startte ook de MuseumWacht. Inmiddels is VANWAARDE een bedrijvengroep met ruim 30 restauratoren en art handlers en vestigingen in Beekbergen, Helmond en Schaarsbergen.

Inhoud trainingen

 1. korte inleiding
 2. de rol van het calamiteitenplan
 3. inventarisatie kennis deelnemers
 4. casuïstiek calamiteiten bij erfgoedbeheerders
 5. de Amerikaanse en Nederlandse CHV-app
 6. korte toelichting table-top
 7. table-top oefening

Kosten

 • complete trainingsdag maximaal 15 personen: € 1.750,- ex. btw
 • complete trainingsdag per persoon: € 120,- ex. btw

Prijzen zijn inclusief lunch op onze locatie. De training kan ook bij uw organisatie worden gegeven. Bent u een instelling met minder dan 5000 bezoekers per jaar, neem dan contact met ons op voor subsidiemogelijkheden.

Meer weten?
Voor meer informatie of aanvullende vragen kunt u een mail sturen naar info@vanwaarde.eu

Vraag hier uw CHV-kit aan