Aan de slag met 16 km¹ aan boeken

Universiteiten hebben uiteraard een enorme boekencollectie. Daar wil je zolang en zoveel mogelijk studenten gebruik van laten maken. Dat geldt ook voor de Universiteit van Tilburg. Zij hebben meerdere depots, waar kilometers aan boeken staan opgeslagen. Een van de depots was toe aan een renovatie. Aan VANWAARDE de vraag om er tienduizenden boeken uit te halen, op te slaan en na renovatie weer terug te plaatsen. Op volgorde!

We vroegen projectleider Michiel Vrijs wat dit project nu zo’n mooie uitdaging maakte.

Niet zomaar een klus
“Een klus als deze gaat verder dan alleen het vervoeren en opslaan van de boeken. Zeker met de omvang van deze collectie. De depots waar de boeken in de universiteit worden bewaard, voldoen aan bepaalde condities. Denk aan een goede luchtvochtigheid en de juiste temperatuur. Dit voorkomt dat er schimmel ontstaat, die de boeken aantast. Het is dus van groot belang dat ook de tijdelijke opslag aan deze condities voldoet. De perfecte luchtvochtigheid? Die is 50% met een marge van 5% eronder of erboven. De beste temperatuur is 18 graden, met een marge van 2 graden.”

Schoonmaken en ordenen
“De boeken hebben we in ongeveer 3 weken uit het depot gehaald. Tijdens deze werkzaamheden zijn de boeken ook meteen stofvrij gemaakt. Stof kan dienen als voedingsbodem voor schimmel en voor iedere collectie geldt dat het belangrijk is om deze periodiek te reinigen. Na de uitgevoerde renovatie zijn de boeken vanuit de tijdelijke opslag, op volgorde van unieke nummers, teruggeplaatst.”

Een impressie van de omvang van het project. 

Eens in de 3 á 4 jaar
“In een ander depot van de universiteit hebben we 12 km¹ boeken schoongemaakt. Dit ging om een reguliere schoonmaak. Tijdens zo’n schoonmaakactie wordt de collectie ter plaatse plank voor plank schoongemaakt. In de ideale situatie wordt zo’n ‘onderhoudsbeurt’ eens in de drie of vier jaar gedaan. De boeken van de Universiteit van Tilburg kunnen er ieder geval voorlopig weer tegenaan.”