Een dag uit het VANWAARDE-leven van Patricia Coumans

8:00 uur

Om 20 voor 8 kom ik binnen bij de vestiging in Helmond. Ik pak een kopje thee, leg m’n lunch op tafel en ga nog even zitten. Even wakker worden. We starten de dag altijd gezamenlijk in de kantine. Dat doen we al zolang ik me kan herinneren.

Werk
Ik doe boekrestauratie. Soms werk ik aan een serie van wel 20 boeken en soms zijn het enkele stukken. Dat verschilt. Ik vind het werk geweldig. Het is heel leuk om te doen. Iets wat kapot en oud is, mag ik weer maken. Dat geeft heel veel voldoening. Als 17-jarige heb ik de opleiding boekbinding gedaan en jaren later zag ik een advertentie in de krant met ‘Boekbinder gezocht’. Toen heb ik m’n kans gepakt en gesolliciteerd. En met succes, want bijna 19 jaar later werk ik er nog steeds!
 
Energie
De grotere series vind ik erg leuk om te doen. De perkamenten uit 1600-1700 of eerder. Het is bijzonder dat die oude werken soms in relatief nog zo een goede staat zijn. Zeker bij perkament, maar ook bij papier rond 1600. Dat vind ik bijzonder.
 

12:30 uur

De lunch verloopt in principe dagelijks wel op dezelfde manier. Ik pak een kop thee, ga lekker lunchen en verder hebben we het met elkaar over de dagelijkse dingetjes. Leuke programma’s die we op tv gezien hebben en zo. Of we puzzelen wat als de rokers buiten staan.

Bezit
Zonder twijfel is mijn meest waardevolle materialistische bezit mijn Yamaha Dragstar motor. Ik vind het heerlijk om een stuk te gaan rijden. Alleen als het mooi weer is trouwens, in de winter rijden doe ik niet meer. Naar het werk kom ik heel af en toe met de motor. Maar het is meer iets wat ik in mijn vrije tijd doe samen met mijn partner of vrienden. Met Pinksteren staat er weer een tripje naar Duitsland op de planning. Voor vertrek zorg ik altijd dat hij netjes en goed gepoetst is.
 
 
Project
Een bijzonder project was het kleine gebedsboekje uit 1200. Het boekje was relatief nog in goede staat. Dat zie je wel vaker bij boekjes met perkamenten bladzijdes. Dat is gewoon hele goede kwaliteit. Het leren bandje was er slecht aan toe, dus daar heb ik veel aan moeten doen. Van koper heb ik een sluiting gezaagd en met klinknagels aan elkaar gezet. Dat deed ik voor het eerst, een bijzonder project!
 
Trots
Ik ben er trots op dat ik al vanaf het begin 40 uur per week werk. En dat als alleenstaande moeder van 4 kinderen. Dat het me al die tijd gelukt is om alles thuis draaiende te houden, daar ben ik trots op!
 

16:30 uur

Ik begin het afsluiten van de werkdag met het uitzetten van het strijkijzer. Heel belangrijk! Dan pak ik m’n tas in en wens ik iedereen een fijne avond. Meestal hoef ik niet af te sluiten en stap ik gelijk m’n auto in naar huis. Het is maar 5 kilometer, dus fietsen zou ook kunnen. Maar ik werk er hard voor, dus ik vind het fijn om de auto te pakken.