Het 'Pronkstuk van Nederland' is Het Plakkaat van Verlatinghe

Op 26 januari 2018 is tijdens een live-uitzending op NPO 2 bekend geworden wat zich het Pronkstuk van Nederland mag noemen. Nadat eerder in de week bekend werd welke negen objecten de strijd met elkaar aangingen, mocht het publiek zijn stem uitbrengen. En met 44 procent van de stemmen is de grote winnaar: Het Plakkaat van Verlatinghe.

Het Plakkaat dateert uit 1581 en is de officiële beslissing van de Nederlandse Staten-Generaal om afstand te nemen van de Spaanse vorst Filips II. Kort gezegd is dit het geboortekaartje van Nederland. Sterker nog, het is de eerste onafhankelijkheidsverklaring ter wereld. Later diende het zelfs als inspiratie voor de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring.

Het Nationaal Archief in Den Haag is de trotse bewaarder van het Plakkaat en gaat het permanent tentoonstellen, zodat het voor iedereen vrij toegankelijk is. PostNL heeft bekendgemaakt dat het een postzegelvel gaat uitgeven met de winnaar van het Pronkstuk. Vanaf maart kunnen we het Plakkaat van Verlatinghe op onze post plakken!