Prijsvraag stadsarchief Leuven

Tijdens de afgelopen Erfgoeddag in november in Leuven heeft VANWAARDE een prijsvraag georganiseerd. Bezoekers werd gevraagd een voor hen waardevol document mee te nemen. Het document met het meest bijzondere verhaal won een restauratie door een van onze specialisten t.w.v. 400 euro.

Onteigeningen Veltem
Alexander Orbaen, een frequent bezoeker van het stadsarchief in Leuven, bracht het winnende object mee. Een plan uit 1862 met daarop de onteigeningen in het dorp Veltem, vlakbij Leuven, die nodig waren om de spoorlijn aan te leggen tussen Leuven en Brussel. Een inhoudelijk interessant stuk omdat het anno nu nog altijd een spoorlijn is waar duizenden forenzen per dag gebruik van maken. Het document wordt op dit moment gerestaureerd.

Stadsarchief Leuven
Het stadsarchief van Leuven is vanaf het jaar 1179 bijna volledig in zijn stadsadministratie. Dat maakt van Leuven een van de belangrijkste middeleeuwste stadsarchieven van het oude hertogdom Brabant. In het stadsarchief worden regelmatig tentoonstellingen samengesteld met bijzondere stukken uit het archief.