Passie voor restauratie

Bij VANWAARDE werken dagelijks ruim dertig deskundige restauratoren aan de mooiste kunstobjecten. Elk vanuit zijn eigen specialisme. Daarmee is elk voorwerp uit uw museum, archief of collectie bij ons in goede handen.

Bovendien brengen we het restauratieproces helder voor u in beeld. Dan weet u precies waar u aan toe bent. De basis is het restauratieplan. Hierin ziet u wat er moet gebeuren, welke materialen nodig zijn, wat de doorlooptijd is en wat het gaat kosten.

En heeft u twijfels of vragen? Dan overlegt u toch gewoon even met de restaurator! Pas als u tevreden bent met de aanpak gaan wij aan de slag.

Bovendien verzorgen we ook het vervoer. Zo weet u zeker dat uw waardevolle object veilig, desgewenst verzekerd en gerestaureerd weer op zijn plek terecht komt. Maak vrijblijvend eens een afspraak!

Boeken en banden

Of het nu gaat om een enkele beschadigde bijbel of een hele serie boeken, uit de 17e eeuw of van nu, onze boekbinders kunnen alle boeken en banden vakkundig restaureren. Zij zijn ervaren in het restaureren van alle mogelijke bandmaterialen zoals leer, perkament, papier en linnen. Zij zullen proberen zoveel mogelijk van het originele bandmateriaal te behouden en opnieuw te gebruiken. Bij beschadigingen of het ontbreken van bindingen of beslag zullen deze op originele wijze worden hersteld of worden deze gereproduceerd. Ook dit is mogelijk in diverse materiaalsoorten. Door deze werkwijze toe te passen behoudt het boek zoveel mogelijk zijn originaliteit en kan het na herstel weer gelezen / gebruikt worden.

Wij kunnen ook nieuw bindwerk voor u verzorgen. Heeft u een serie tijdschriften die u graag wilt bewaren? Of wilt u dat de notuen van uw gemeente voor lange tijd netjes bewaard blijven? Laat het inbinden door onze boekbinders, de te gebruiken materialen voor de band worden in overleg met u afgestemd.

Wilt u meer informatie of een prijsopgave? Neem contact met ons op via info@vanwaarde.eu

 

Een helder schaderapport als basis voor herstel

Als we gaan restaureren dan beginnen we niet zomaar in het wilde weg. We stellen eerst een helder plan op waarin we alle onderdelen helder benoemen. Uiteraard met behandeling en voorstel voor een prijs.

Maar soms is dat niet genoeg. De verzekering heeft bijvoorbeeld een schaderapport nodig. Ook dat leveren we op maat, met nog meer details beschreven, zoals de structuur van het object. Plan of rapport aanvragen? Bel of mail even!

Weg met schimmel in uw archief!

Schimmels of insecten in uw collectie, archief of bibliotheek zijn altijd vervelend. Maar vaak zijn de problemen prima op te lossen. Onze experts komen graag eens vrijblijvend langs om de mogelijkheden te bespreken.

Bestrijden doen we bijvoorbeeld met gammastraling. Daarmee worden gegarandeerd alle schimmels en insecten gedood. Maar vaak ligt de oorzaak van het probleem in het gebouw of de ruimte. Soms is uitgebreid onderzoek nodig en bekijken we waar er vocht vandaan komt. Wij vinden de kern van de problemen en bestrijden vanaf daar.

Meer weten of een afspraak maken? Bel of mail even.

VANWAARDE is de enige officiële dealer van Synergy Health, specialist in gammastraling en sterilisatie van archieven, bibliotheken en museale objecten.

Houd schimmels in de gaten

Schimmels zijn overal in de lucht, dus ook in uw archief. Gelukkig zijn ze in bedwang te houden met klimaatbeheersing. Dit zorgt ervoor dat de schimmels niet actief worden.

Ideaal is een temperatuur tussen de 16°C en 18°C en een relatieve luchtvochtigheid (RV) tussen de 49% en 55%. Maar ook stof en vuil zijn een voedingsbodem schimmels. Uw archief moet dus 1 of 2 keer per jaar schoon gemaakt worden.

Als de schimmelsporen zich ophopen worden ze zichtbaar. En als ze niet worden tegengehouden richten ze steeds meer schade aan. Archiefstukken worden sponzig en vallen uit elkaar, waardoor informatie verloren gaat. Uiteindelijk blijft er niets meer over. Bovendien kunnen schimmels schadelijk zijn voor de gezondheid!

Wij bestrijden schimmels onder andere met gammastraling. Daarmee gaan ze gegarandeerd dood, net als de aanwezige insecten. Maar vaak ligt de oorzaak van het probleem in het gebouw of de ruimte. Soms is uitgebreid onderzoek nodig en bekijken we waar er schimmel vandaan komt. Wij vinden de kern van de problemen en bestrijden vanaf daar.